Izrael: tömegtragédia egy zsidó ünnepségen

2021.04.30

Emelkedett, 44-re nőtt Izraelben a Meron-hegységben agyontaposott ultraortodox zsidó zarándokok száma, 150-en megsérültek. A kórházakba szállított több mint száz sérült közül 40-en válságos állapotban vannak. A **zsidó vallási ünnepségen tolongás alakult ki Izrael északi részén**.

A kivezényelt 5 ezer rendőr lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a zarándoklat helyszínéről.

Az egyik segélyegység operációs vezetője arról beszél, éppen befejezték "Izrael talán legsúlyosabb katasztrófájának kezelését. Az emberek szörnyű tragédiája a lág báómer ünnepen, Simon bar Jocháj rabbi sírjánál történt. Ünnepelni jöttek, és meghaltak."

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt talmud bölcs ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Az ultra ortodox zsidók ilyenkor zarándokolnak el a sírjához.

A járvány miatt tavaly elmaradt a zarándoklat. A hatóságok idén 10 ezer főnek engedélyezték, de százezren gyűltek össze.

Az első hírek szerint leszakadt egy emelvény. Később kiderült, többen elcsúsztak, elestek egy lépcsőn, a tömeg pedig agyontaposta őket.