Izrael szárazföldi offenzívára készül Gázában

2021.05.14

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a harci gépek és a szárazföldi csapatok együttesen indítottak támadást a Gázai övezetben. Az AFP közlése szerint Jonathan Conricus, a hadsereg szóvivője is megerősítette, hogy a gyalogsági egységek behatoltak a palesztin enklávé területére.

Később más források arról számoltak be, hogy izraeli katonák egyelőre még nem léptek be Gázába, csak a hadsereg tűzérségi egységei lövik a palesztinok lakta területet.

Az övezet határára Izrael újabb 9 ezer tartalékost mozgósított, további haditechnikát és egységeket összpontosított, miután napközben és éjszaka is folytatta a légicsapásokat, ugyanakkor a Hamász milicistái is folytatták a rakéták indítását Izrael felé.

Kétfrontos harc

A Gázai övezetben száz fölött van a támadások halálos áldozatainak a száma, és 600-nál többen sebesültek meg, míg Izraelben heten vesztették életüket.

Közben Izrael belsejében is folytatódik az erőszakhullám. Palesztin és zsidó szélsőséges csoportok kezdtek lincselésbe, rombolják egymás tulajdonát.

Az izraeli ellenzék a miniszterelnököt bírálja, mondván hagyja kontrollálatlanul eldurvulni az eseményeket.

Izrael állampolgárai! Két fronton állunk harcban

- szólalt meg Benjamin Netanjahu. "Az első Gáza. Azt mondtam, nagyon súlyos árat fizettetünk a Hamásszal és a többi terrorszervezettel. Ez történik most, és folytatjuk. Az utolsó szó még nem hangzott el. Ez a művelet addig folytatódik, amíg csak szükséges, amíg Izrael Állam békéje és biztonsága helyre nem áll.

Putyin és az ENSZ tűzszünetet akar

A második front az izraeli városok. Megismétlem, amit ma már korábban mondtam. Teljes támogatást kap a rendőrség, a határrendőrség, a katonaság, és a biztonsági erők annak érdekében, hogy rend legyen városainkban. Nem tűrjük az anarchiát."

Az orosz elnök és az ENSZ-főtitkár is a harcok befejezésére szólította fel a szemben álló feleket.

Izrael legfőbb támogatója, az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezte ki, de támogatásáról biztosította Netanjahut. Miközben a demokrata többségű kongresszusban vannak akik, Izrael katonai támogatásának beszüntetését szorgalmaznák.