Izrael már nyit

2021.03.08

A lakosság csaknem fele már mindkét adagot megkapta a koronavírus elleni védőoltásból. Aki fel tudja mutatni az oltási igazolását, már étteremben is ehet, az országban feloldják az utolsó korlátozásokat is.

Az izraeli miniszterelnök büszke, hogy az ország kezd kilábalni a pandémia okozta válságból.

"Ez egy nagyszerű nap, a vakcinaútleveleknek köszönhetően újra kinyithatnak az éttermek, az utcákra visszatérhet az élet. Természetesen körültekintőnek kell lennünk, hordanunk kell a maszkot, tartanunk kell a távolságot. De jövünk ki a válságból" - mondta Benjámín Netanjáhú.

A lazítás csak azokra vonatkozik, akik be vannak oltva.

"Ez egy stresszes helyzet, mert nem igazán tudjuk, hogy kezeljük az embereket. Mindenkit meg kell kérdeznünk, hogy megkapta-e már a védőoltást, hogy akar-e bent helyet foglalni ?" - mondta egy helyi kávézó tulajdonosa.

"Annyira örülök, hogy végre minden kinyit, remélem, hogy az emberek be fogják tartani a szabályokat, hogy ez továbbra is így maradhasson. Annyira jó" - lelkendezett a kávézó egyik vendége.

Mindeközben Európában vita alakult ki az oltási igazolás körül - sokak szerint a "zöld útlevél" felerősítené a társadalmi egyenlőtlenségeket.