Ismét zárás Franciaországban: péntektől csak a legszükségesebb üzletek és iskolák működhetnek

2020.10.29

Péntektől újra kijárási korlátozásokat vezetnek be Franciaország teljes területén - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. Bezárnak a nem létfontosságú üzletek, a franciák nem hagyhatják el a saját régiójukat, ugyanakkor munkába lehet járni. A lezárás december elsejéig biztosan érvényben marad, de Macron abban reménykedik, hogy így karácsonyra enyhülhet a járványhelyzet

- Európában mindenkit meglepett a járvány gyors terjedése - mondta Macron. - Vannak országok, mint Írország, Spanyolország vagy Hollandia, amelyek hamarabb léptettek életbe a mieinknél szigorúbb korlátozásokat. Ugyanakkor mindannyian egy hajóban evezünk: felborította a terveinket a második hullám, amely kétségtelenül erősebb lesz és több emberéletet követel, mint az első.

- Be kell ismerni, hogy valamennyi szomszédunkhoz hasonlóan minket is az egészségügy túlterhelődésével fenyeget a járvány terjedésének hirtelen gyorsulása - mondta Macron. - Úgy tűnik, a vírus egyre erősebb, ahogy közeledik a tél és a hőmérséklet csökken.

A tavaszi első hullámmal ellentétben az általános és középiskolák nem zárnak be, de az egyetemek átállnak digitális oktatásra. A nyugdíjas és szocális otthonokban ezúttal nem tiltják meg a látogatást.

Egy nap alatt 33 000 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban, 532-en haltak meg és 275-en kerültek lélegeztetőgépre.

A használatba vehető 5800 lélegeztetőgép több mint felét, háromezernegyvenötöt használnak COVID-19 betegek kezelésére.