Ismét összezártak a kisbefektetők, hétfőn az ezüst árát vitték csúcsra

2021.02.01

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. Az ezüst ára megdöntötte a 2013-as csúcsot. A globális piacok is pozitív hangulatban indították a hetet, miután a múlt héten erős kilengéseket okozott a kisbefektetők - a közösségi oldalakon - összehangolt támadása a nagy alapok és befektetők ellen.

A Baader Bank vezető elemzője, Rober Halver szerint a kisbefektetők a Robinhood appal megmutatták, hogy a nagy halak sem becsülhetik le erejüket. A jövőben a regulátorok közbeavatkoznak, ha extrém lesz ez a jelenség.

A politikusok sem akarják kockáztatni, hogy akár az egész pénzügyi rendszert megingathatják hasonló akciók, véli a szakértő.

A kisbefektetők a chatszobákban összehangolt vásárlásaikkal a csillagos égbe hajtották fel az olyan agyonshortolt vállalatok, mint a GameStop és az AMC Entretainment árfolyamát.

Rober Halver elemző párhuzamot lát az Occupy Wall Strett kapitalizmus-ellenes mozgalommal, de már nem demonstráció zajlik, hanem a pénzügyi hatalom elragadása. Nem válhat kaszinóvá a tőzsde, mondja a szakember.

A papírok értékének manipulálhatósága miatt hétfőn már a nemesfémek álltak a figyelem középpontjában. Ez a magyarázat arra, hogy az ezüst ára hétéves csúcsra ugrott. A shortosok ellen fellépő kisbefektetők nagy tételekben vásárolták a fizikai ezüst alapú befektetési eszközöket.