Ismét 100 felett a halálos áldozatok száma

2020.11.11

Az elmúlt 24 órában 3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 122 863 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon szerda reggel közzétett adatokból.

Ápoló védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri   -   Szerzői jogok  MTI/Balogh Zoltán
Ápoló védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri - Szerzői jogok MTI/Balogh Zoltán

Az elmúlt 24 órában csaknem 21 ezer tesztet végeztek (20 987), a pozitív eredményűek aránya visszaesett a hétfői és keddi 31 százalékoshoz képest, "csak" 18 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint 5 százalékos aránynál mondható az, hogy még ellenőrzés alatt van tartva a járvány.

Elhunyt 101 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma 2697 főre emelkedett. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az elmúlt 14 napban lakosságarányosan csak Csehországban és Belgiumban haltak meg többen Covid19 megbetegedésben az EU-tagállamok közül.

Az aktív fertőzöttek száma 91 358 fő, 28 808-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 27 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen.

Szigorító intézkedések rohamléptekben

Számos intézkedést jelentett be az elmúlt pár napban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, melyek célja a járvány terjedésének megfékezése.

Kedden este a köztévének adott interjúban közölte a kormányfő, hogy éjféltől kötelező a maszkviselés közterületen is. Hétfőn a Facebookon közzétett videóban sorolta fel a legfontosabb intézkedéseket, köztük az este 8 és hajnali 5 közötti kijárási tilalmat.

Hangsúlyozta, hogy az összes intézkedés alapfeltétele, hogy elfogadja az Országgyűlés a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló javaslatot. Ezt kedden szavazták meg a parlamentben.