Iskolakezdés aggodalmakkal Olaszországban

2020.09.14

Hét hónap után újra lehet iskolába menni Olaszország egyes részein. A 20 tartomány közül 12-ben nyitották újra kapuikat az általános iskolák, a gimnáziumok és a szakközépiskolák. Több mint 5 és fél millió olasz diák tért vissza a tantermekbe.

"Nagyon boldog vagyok, hogy sok otthon töltött hónap után visszajöhettem ide. Visszatérni az iskolába majdnem olyan érzés, mint a felszabadulás" - mondta egy diák.

A gyerekek külön be- és kijáratokon lépnek be, és hagyják el az iskolaépületeket. A tanulók a szünetben sem hagyják el tantermüket.

Rómában az egyik szülő azt mesélte, hogy nagyon boldog, és érzelmekkel teli, mert a fiának ez ez az első napja a gimnáziumban. "Ez felülírja az aggodalmat, amely azért jelen van, de bízom a tanárokban és az iskola dolgozóiban" - tette hozzá.

A tanároknak és a diákoknak is maszkot kell viselniük, hőmérsékletüket megmérik az iskola bejáratnál.

"Bár azt még nem tudjuk megoldani, hogy egy padban csak egy gyerek üljön, az egyméteres előírt távolságot betartjuk. A takarítóink minden óra végén alaposan megtisztítják a tantermeket, ami a többit illeti, szorítanunk kell, hogy jobb legyen"- magyarázza a Visconti Gimnázium igazgatója, Rita Pappalardo.

A járvány Olaszországból indult Európában, így ott az iskolakezdés komoly teszt, még akkor is, ha mostanában nem magas a fertőzések száma az országban.

Elena Cavallone, Euronews:

"A vírus nemcsak a tanévet fenyegeti, hanem a kormány hitelességét is. Már bírálták a válság kezelése és az iskolakezdés késleltetése miatt. A közvélemény kétkedve figyeli, hivatalosan mennyi diák térhet vissza az iskolába. A kormány adatait nem lehet ellenőrizni, mert feltehetőleg sokan az utolsó pillanatban döntenek úgy, hogy mégsem mennek be."