Írországban begyorsult a járvány – Európa még nincs túl a nehezén

2021.01.12

Egymillió főre vetítve Írországban a legmagasabb a naponta regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma a világon, és ez a karácsonyi, szilveszteri összejövetelek, és a fertőzőbb vírustörzs megjelenésének a következménye.

Írországban december elején oldották fel a hathetes zárlatot. Akkor még ott volt a legalacsonyabb fertőzöttségi arány az Európai Unión belül. Újra megnyitottak az üzletek, éttermek, gasztropubok.

December közepe óta meredeken emelkedett a járványgörbe. Az elmúlt hét napban pedig 46 ezer fertőzöttet jelentettek, ami több, mint ahányan megfertőződtek március és október között összesen.

Ezzel párhuzamosan drasztikusan megnőtt a kórházi kezelésre és intenzív ellátásra szoruló COVID-betegek száma.

Az ír miniszterelnök a közegészségügyi szabályok fokozott betartását kérte a lakosságtól és jelezte, elkerülhetetlen lesz az újabb korlátozó intézkedések bevezetése.

Angliában megnyíltak a koronavírus elleni oltások tömeges beadására kialakított újabb központok - zömmel sport- és konferenciaközpontokban. A brit kormány célja, hogy a hónap végére bárki 10 mérföldes körzeten belül hozzáférjen az oltáshoz.

Matt Hancock egészségügyi miniszter elmondta, az oltási kampány december 8-i kezdete óta 2 és fél millió vakcinát adtak be. Több százezren már a második dózist is megkapták. Ugyanakkor hangsúlyozta; "amíg zajlik ez a kulcsfontosságú munka, addig is mindenki továbbra is tartsa be a szabályokat, maradjon otthon, hogy az egészségügyi rendszer bírja a rá nehezedő nyomást." Ezen életek múlnak - tette hozzá.

Albániában is elkezdődött az oltási kampány. A miniszterelnök az elsők között kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Edi Rama bírálta az Európai Uniót, amiért az - szerinte - nagyon magára hagyta a nyugat-balkáni régiót. Viszont az albán kormány önerőből megoldotta a kellő mennyiségű oltóanyag beszerzését.

"Súlyos felelősségtől, tehertől szabadultunk meg. Az albánok nem maradnak utolsók a sorban" - büszkélkedett a kormányfő.

Portugália - mint több más ország - újabb lezárás felé tart. Mivel az egészségügyi rendszer már nem bírja az újra emelkedő esetszámokkal növekvő rá nehezedő nyomást.