Irán: óvatos az uniós külpolitika

2020.01.09

Bírálatok kereszttüzébe került az Európai Bizottság : A testület több napos késéssel reagált Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálására.

Az uniós főképviselő végül kedden Brüsszelben egyeztetett az ügyről a brit, az olasz, a francia és a német külügyminiszterrel.

A szakértő szerint a késlekedés oka részben az, hogy kiszámíthatatlan az amerikai elnök politikája.

"Szerintem Európát nagyon aggasztja az amerikai politika kiszámíthatatlansága. Ez egy régi ügy az Egyesült Államokban. Nagyon bonyolult az iráni politikát megtalálni. Van egyfajta magatartás Iránnal szemben, de ez nem stratégia" - mondta Ian Lesser, a German Marshall Fund elemzője.

Az unió külpolitikai súlyát az is korlátozza, hogy sok tagállam vonakodik a nagyobb szerepvállalástól.

"Bármennyire is szeretne többet tenni az unió a külpolitikában, a végén mindig a tagállamok döntenek ezekben az ügyekben. Nekik kell megegyezniük, a fontos tagállamoknak. Vagyis ahhoz, hogy célzottabb uniós politika legyen Irán ügyében az kell, hogy a nagy tagállamok megegyezzenek" - tette hozzá az elemző.

Az uniós külügyminiszterek tanácsa pénteken vitatja meg az ügyet.

A fő feladat a nukleáris alku megmentése Európa számára.

"Ez az alku garantálja, hogy Irán ne építhessen atomfegyvert. Továbbra is ez a célunk. Nem fogadjuk el azt, hogy Irán felfüggessze a kötelezettségeit. Erre lesz reakció a részünkről" - mondta Heiko Maas német külügyminiszter.

Kérdés, hogy az Európai Uniós külpolitika meddig lesz képes egyensúlyozni a két fél, Washington és Teherán között.