IMF: száz éve nem látott gazdasági válság jön

2020.04.09

A világjárvánnyal párhuzamosan súlyosbodnak a gazdasági előrejelzések is. Az IMF 189 tagállama közül legalább 170-nek jelentős gazdasági visszaeséssel kell számolnia. A nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója sokkal sötétebben látja a helyzetet, mint akár csak egy-két héttel ezelőtt.

Kristalina Georgieva szerint egyértelmű, hogy a globális gazdasági növekedés zuhanórepülésbe kezd már idén, ez benne lesz a jövő héten megjelenő világgazdasági előrejelzésükben is. A helyzet az, hogy a múlt század eleji nagy gazdasági világválsághoz hasonló krízisre számítanak.

A Nemzetközi Valutaalap úgy számol, hogy a kormányok eddig bejelentett, összesen körülbelül 7300 milliárd eurónyi gazdasági segélyének többszörösére lesz szükség.

Ezzel az IMF volt vezére, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke, Christine Lagarde is egyetért. Arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány olyan válsághelyzetet teremtett, amelyet a megszokott eszközökkel nem lehet kezelni.

Szerinte két alapvető feltétele van a kilábalásnak. Egyrészt globálisan össze kell hangolni a fiskális és monetáris politikákat, másrészt azonos versenyfeltételeket kell teremteni a járvány elleni küzdelemben. Az Európai Központi Bank ezzel összhangban új intézkedéseket jelentett be a kisvállalkozások és a települések támogatására összesen mintegy 2300 milliárd euró értékben.

Az Egyesült Államokban március végén robbant be a járvány, napról napra több tízezer fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Az amerikai munkaügyi minisztérium sokkoló jelentése szerint március utolsó hetében körülbelül 6,6 millió olyan amerikai folyamodott munkanélküli segélyért, aki még sosem kért. Az elmúlt három hétben összesen több mint 16 millió ilyen kérelmet regisztráltak az amerikai hatóságok.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy a jövő év még nem hoz jelentős enyhülést, részlegeset is csak akkor, ha még idén sikerül visszaszorítani a járványt, és így feloldani a korlátozásokat.