IMF: egyre több cég válhat fizetésképtelenné

2020.06.29

A mélyebb recesszió és a lassabb fellendülés azzal jár, hogy az államadósságok globális szintje várhatóan meghaladja majd a második világháború utáni rekordot - prognosztizálja az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap - egy nappal azután, hogy drasztikusan csökkentette a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését - arra figyelmeztet, egyre több cég válhat fizetésképtelenné.

"Az euróövezet néhány országában meglehetősen megemelkedett a vállalati adósság. Persze nem mindenhol. Franciaországban például igen magas a vállalati szektor hitelállománya, és ott valószínűleg növekszik a tőkeáttétel. Németországban pedig a háztartások adóssága növekedett" - közölte az IMF pénzügyi tanácsadója.

Mindez alaposan próbára teszi majd a bankszektor ellenálló képességét. De az IMF meglátása szerint a bankok most sokkal határozottabban álltak bele a válságba.

"A bankok természetesen ma sokkal kapitalizáltabbak, mint a 2008-as válság idején. A bankrendszert a 10 év alatt végigvitt reformja sokkal rugalmasabbá tette. A bankoknak most vannak olyan tompító eszközei, amiket bevethetnek" - fogalmazott Tobias Adrian.

A világ legnagyobb központi bankjai, köztük az EKB, kamatcsökkentéssel járultak hozzá a pénzügyi feltételek jelentős könnyítéséhez.

A politikai döntéshozók azonban nem hagyhatják figyelmen kívül a lehetséges nem kívánt következményeket, például a pénzügyi sebezhetőség folyamatos növekedését.