IMF: drámaian nőttek a különbségek a szegények és a gazdagok között

2021.03.31

A Nemzetközi Valutaalap igazgatója szerint Európa legfontosabb feladata most az oltási program gyors levezénylése. Kristalina Georgieva az Euronewsnak adott interjúban azt mondta, oktatással és képzésekkel lehet felvenni a harcot a növekvő egyenlőtlenségekkel.

Az egyre növekvő egyenlőtlenségre figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap a koronavírus-járvány miatt. Erről a washingtoni székhelyű szervezet igazgatója beszélt az Euronewsnak adott interjúban.

"Jelenleg a legfőbb feladat az oltási kampány felpörgetése a járványban. És az is fontos, hogy a támogatásokat ne vonják vissza túl hamar. Örülök, hogy ezek az európai döntéshozók és az európaiak kiemelt feladatai között vannak" - mondta Kristalina Georgieva.

A koronavírus-járvány miatt egyre növekvő egyenlőtlenségekről így fogalmazott az IMF bolgár vezetője.

"Azt látjuk, hogy a válság az alacsonyan képzett munkásokat, a nőket és a fiatalokat érinti a leginkább. Mi szeretnénk a számukra hozzáférhetővé tenni a lehetőségeket, például az oktatást, az átképzést. Fontos az is, hogy ne a szegényebb országok húzzák a rövidebbet a válságban."

Ugyanakkor már középtávon foglalkozni kell majd a most felhalmozott adóssággal - tette hozzá a politikus.

"Néhány ország esetében szükség lehet a progresszív adóztatásra emiatt. Ezzel biztosíthatjuk, hogy nem marad fenn a magas adósságszint."