Ilyen segítséggel egy jó ötlet már bőven elég a vállalkozáshoz

2019.12.02

A Business Planet ezúttal a hollandiai Zwolléből jelentkezik, és egy díjnyertes inkubátorprojektet mutat be. A GreenPAC iLab a fenntarthatóságra fókuszál, és közben több tucat fiatal vállalkozónak ad lehetőséget álmai megvalósítására.

A két holland egyetem segítéségével létrehozott GreenPAC iLab egy tető alá hozza a tudományt és az üzleti életet. A cél a jövő műanyagainak elterjesztése, és a vállalkozók támogatása, a fenntarthatóság mentén. A projekt már több tucat startupnak segített.

Bastian Coes, a GreenPAC iLab üzleti fejlesztője arról beszélt stábunknak, hogy mitől különleges az inkubátorprogram:

"Attól, hogy mi egy közösség vagyunk. Tanítók és vállalkozók közössége, akik segítenek egymásnak, megosztják a tudásukat a vállalkozásfejlesztésről. Jelenleg húsz aktív startupunk van, hatvan dolgozóval. Büszkék vagyunk, ha a piacra tudjuk vezetni őket."

Műanyag kávézaccból

Az iLab egyik sikersztorija Olafé. Bár még csak 23 éves és egyetemre jár, máris saját vállalkozása van, az OV Designs. A cég többféle természetes alapú és biológiai úton lebomló műanyagterméket fejleszt kávézaccból. Olaf sokat köszönhet az iLabnek.

"A tőlük kapott támogatás nagyon fontos volt. Segítettek beindítani és fejleszteni a vállalkozást. A kezdeti heti tíz tonnás termelésről jövőre már a heti száz tonnáig is el fogunk jutni" - mondta.

Európai szinten is elismerik

Idén a GreenPAC iLab nyerte el a zsűri nagydíját az Európai Vállalkozásfejlesztő Díjátadógálán. 2006 óta az itt megjelent kezdeményezések cégek és munkahelyek ezreit hozták létre Európában.

"Máris 45 olyan céget támogattunk, amelyek fenntartható polimerekkel foglalkoznak. Ugyanígy akarjuk folytatni, hogy új vállalkozókat segítsünk a piacra, és pozitív hatást gyakoroljunk a gazdaságra és a környezetre" - magyarázta Bastian Coes.

Az inkubátorprogram mindenki számára nyitott:

"Ha van egy jó ötleted, például egy fenntartható polimertermék, idejössz, beszélgetünk egyet, és aztán boldogan segítünk neked, csatlakozhatsz a közösségünkhöz" - folytatta.