II. Erzsébet épp csak rajta van az első 50 legbefolyásosabb nő listáján a Forbes szerint

2020.12.09

A brit uralkodó épphogy belefért az első ötvenbe a Forbes magazin százas listáján, ami a világ legbefolyásosabb nőit összesíti 2020-ban. II. Erzsébet túl azon, hogy brit királynő, a világ 53 szuverén országát magában foglaló Nemzetközösség feje is. A neves lap szerkesztősége mégis arra jutott, hogy hatalma és befolyása csak a 46. helyre elég, még az amerikai televíziós celeb, Oprah Winfrey is megelőzi. Nem is kevéssel, a 20. helyre tették. Nála is befolyásosabb Gail Boudreaux vagy Abigail Johson, akiket az első tízben találunk. Őket nem ismerik? Vegyük sorra a top 10-t!

II. Erzsébet 2020 decemberében   -   Szerzői jogok  Buckingham Palace/AP
II. Erzsébet 2020 decemberében - Szerzői jogok Buckingham Palace/AP

A lista eleje nem tartogat sok meglepetést. Első helyre a német szövetségi kancellár, Andela Merkel került. Ez részben magyarázható a brexittel, hiszen az Egyesült Királyság EU-ból való távozásával erősödött a német-francia tengely az unióban, így Angela Merkel pozíciója is jelentősebbé vált.

Christine Lagarde neve sem meglepő a második helyen, bár keresztnevét a Google-ba gépelve a keresőmotor először Christine Baranski Emmy-díjas színésznőt kínálja fel. Természetesen ez nem kisebbíti a tényt, hogy Lagarde az első nő két jelentős nemzetközi szervezet élén. 2011 és 2019 között a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója volt, 2019-től az Európai Központi Bank elnöke. A közgazdász-ügyvédből lett politikus francia, így a toplista első két helye ki is adja az EU német-francia hatalmi tengelyét.

A harmadik legbefolyásosabb nő Kamala Harris a Forbes szerint. A demokrata párti amerikai politikus számára a nagy nap egyre közeleg: 2021. január 20-án kerül sor alelnöki beiktatására. Nem meglepő a lista negyedik helyezettje sem, Ursula von der Leyen, az Európai Bizotsság elnöke.

Melinda Gates, az ötödik legbefolyásosabbnak mondott nő az első olyan személy, akit nem ismernek olyan széles körben Európában, mint az első négy helyezettet. Amerikában ez persze másként lehet, hiszen Bill Gates felesége saját jogán szerzett érdemeket az informatika világában. A Microsoftnál dolgozva részt vett a Microsoft Bob, Microsoft Encarta és Expedia létrehozásában.

Az üzleti szférából a milliárdosok klubjábó való Marry Barra (6.) a General Motors vezérigazgatója, Ana Patricia Botin (8.) a Santander-csoport ügyvezető elnöke, Abigail Johnson

(9.) A Fidelity Investments elnöke, Gail Koziara Boudreaux (10.) az Anthem Inc. elnök-vezérigazgatója. Közöttük jegyzi a hetedik helyen a Forbs listája Nancy Pelosit, az Egyesült Államok Képviselőházának elnökét, ő az első nő, aki ezt a posztot betölti.

A teljes lista a Forbes oldalán böngészhető.