Így mentené meg a klímát Von der Leyen bizottsága

2019.12.12

Át kell alakítani a gazdaságot és 2050-re karbonsemlegességet kell elérni Európában.

Ezeket az elemeket tartalmazza az Európai Bizottság Zöld Megállapodás nevű terve.

"Nem tudjuk még az összes választ. Ma elkezdődik az utazás. Ez Európa Holdra szállásának a pillanata" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök a bejelentéskor.

A bizottság százmilliárd eurót mozgósítana az átmenetre, ebből finanszíroznák a gazdasági váltást, a megújuló energia terjesztését és a közlekedési reformokat.

"Első alkalommal születhet törvény arról, hogy 2050-re karbonsemlegességet érjünk el. De egyúttal növelni kell a 2030-as céljainkat is. Ez már a holnaputánnak látszik, hiszen ipari, közlekedési átalakításokra van szükség, ehhez pedig idő kell" - mondta egy francia liberális képviselő, Pascal Canfin.

A bizottság 50-55 százalékos kibocsátáscsökkentést szeretne 2030-ig. A mostani cél 40 százalék. A zöldek bírálták a tervet.

"A szándéknyilatkozaton túl azonnal el kellene kezdeni megvalósítani a terveket. Nem mondhatjuk azt, hogy változunk, zöld tervet hajtunk végre, miközben érintetlenül hagyjuk a Közös Agrárpolitikát, a kereskedelmi politikát. Vagy az egyik, vagy a másik, de a kettő együtt nem megy" - mondta Philippe Lamberts belga zöld képviselő.

A terv egyes részeiről szó lesz a csütörtöki uniós csúcson is.

A környezetvédők szerint mindez kevés lesz a klímaválság megállításához.