Hurráoptimizmussal reagált a világpiac a hatékony vakcina hírére

2020.11.10

Kitörő optimizmus lett úrrá a világpiacon, miután a Pfizer és a BioNTech ígéretes vakcinakísérletekről számolt be. A nemzeti tőzsdék rengeteget erősödtek, a lezárások által leginkább érintett szektorokban tevékenykedő vállalatok részvényei kilőttek. A Rolls-Royce 45, a British Airways és az Iberia anyacége 40, az EasyJet 31 százalékos értéknövekedésnek örülhetett.

A New York-i tőzsde rekordmagasságban kezdte meg a hétfő kereskedést, a legfontosabb amerikai vállalatokat mérő Dow Jones index több mint öt százalékkal emelkedett. A piacokra Joe Biden győzelme is hatással volt.

"Ma azt mondjuk, eljött Joe ideje. Egyértelmű az eredmény, és Trump nem tud változtatni rajta. Ez azt jelenti, hogy a geopolitika nyugodtabb lesz, a kereskedelmi háború elcsitul, az Egyesült Államok békés egymás mellett élésre törekszik majd Kínával. Az európai, és főleg a német exportőrök nagyon boldogok lesznek, az igazgatótanácsokban elfogyhatott néhány üveg pezsgő" - mondta a Baader Bank elemzője.

Azonban vannak olyan cégek is, amelyek rosszul jártak a piaci optimizmus miatt. A járvány egyik nagy nyertese, a videókonferenciákra szakosodott Zoom részvényeinek értéke 15 százalékot esett, miután bejelentették, hogy hatékony lehet az amerikai-német vakcina.