Lemondásra kényszerült New York állam kormányzója

2021.08.10

Lemondásra kényszerült Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, miután tizernegy nő vádolta meg zaklatással. A kormányzó sokáig nem volt hajlandó megtenni ezt a lépést, bár erre demokrata párttársai, így Joe Biden elnök is felszólította.

- Azt gondolom, hogy a körülményekre való tekintettel most az a segítség leghatékonyabb módja, ha félreállok és hagyom, hogy a kormányzat visszatérjen a munkához.

Az ügyészségi vizsgálat szerint a kormányzó mérgező munkahelyi környezetet teremtett. Demokrata képviselők már az impeachmenten dolgoztak, amit a keddi bejelentés megelőzött. A kormányzó többször utalt rá, hogy mindössze baráti gesztusnak szánta azt, amit vádlói zaklatásként értelmeztek.

- Harcos vagyok, és az ösztönöm azt súgja, hogy harcoljak, mert hiszem, hogy az ügy politikai indíttatású. Iigazságtalan, nélkülöz minden valóságalapot és démonizál egy magatartást, ami a társadalom számára fenntarthatatlan. Ez nem azt jelenti, hogy nem létezik 11 nő, akiket valóban megsértettem. Létezik. És ezért őszintén elnézést kérek.

Cuomo a második kormányzó az elmúlt tizenhárom évben, aki lemondásra kényszerül. Posztját helyettese, Kathy Hochul veszi át. Ő lesz az első nő, aki az Egyesült Államok harmadik legnépesebb államát irányítja.