Hóvihar és kemény mínuszok Texasban és Oklahomában is

2021.02.15

Egy újabb hidegfront tört be az Egyesült Államokba, ezúttal Kanada felől, és nagy területeken bénította meg a közlekedést és a közszolgáltatásokat, veszélyezteti az energiaellátást. A hóviharokkal és rendkívüli hideggel érkező légtömegek negatív rekordokat döntöttek még Texas Mexikói-öböl menti partvidékén is.

Houstonban a múlt héten még 20 Celsius-fokot mértek, most pedig hó és jég borítja az egész várost. A polgármester, Sylvester Turner arra kér mindenkit, hogy maradjon otthon. Tudja, hogy már a járvány miatt is kérték, hogy az emberek ne mozduljanak ki, illetve legyenek megfontoltak, de most megint erre kényszerülnek, ez egy újabb kihívás, amelynek meg kell felelniük.

Texasban harminc-, de helyenként több mint százéves hőmérsékleti rekordok dőlnek meg. Amarillóban mínusz 17 Celsius-fokot mértek. Az eddigi leghidegebb februári napot ott 1895-ben jegyezték fel, mínusz 11 Celsius-fok volt.

A szomszédos Oklahoma útjai is jégpályává változtak. Egy súlyos baleset miatt le kellett zárni az autópályahálózat egy forgalmas pontját, ahol több autó ütközött össze.

Az előrejelzések szerint Oklahoma középső részén újabb 20-30 centiméter hó várható, és Texas keleti részétől egészen az Ohio-völgyig is havazni fog, arrafelé 10-20 centis friss hótakaróra kell számítani.