Hosszú kocsisorok és hatalmas tömeg a boltoknál a kitelepítés miatt

2020.01.02

Tömeges kitelepítés kezdődött Ausztrália Új-Dél-Wales államában, ahova újabb hőhullámot várnak hétvégére. Az óceánpart egy 240 kilométeres övezetét minden nem állandó lakosnak el kell hagynia. Ugyanitt nagy területen pusztítottak lángok az elmúlt év utolsó napjaiban. Most autósok hosszú sora várakozik a benzinkutaknál és tömegek állnak sorban a szupermarketek előtt.

- Arra kérünk mindenkit, hogy maradjanak a főutakon, csak a nem lezárt utakat használják, és ne akarják felfedezni a leégett területeket, mert az veszélyes lehet - mondta a közlekedési miniszter, Andrew Constance.

A katonaság közben csónakokkal szállított vizet, élelmiszert és üzemanyagot azoknak a közösségeknek, amelyeket a bozóttüzek elvágtak a külvilágtól. A lángok elől több ezren menekültek az óceánpartra, hogy ott találjanak menedéket a tűz elől. Az ausztrál miniszerelnök mindenkit igyekezett megnyugtatni.

- A természeti katasztrófát nem tudjuk befolyásolni, de urai vagyunk a helyzetnek. Azzal tudjuk támogatni a munkájukat veszélyben végzőket, ha biztosítjuk nekik a feladatuk elvégzéséhez szükséges nyugalmat és türelmet - mondta az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison.

Ausztráliában legkevesebb tizennyolc ember vesztette életét, és 1200 otthon semmisült meg a szeptember óta pusztító bozóttüzek következtében. Decemberben sorra dőltek meg a hőmérsékleti csúcsok a kontinensen.