Horvátország egyre nagyobbra tárja kapuit a turisták előtt

2021.05.25

Tárt karokkal várja a külföldi turistákat Horvátország. Bár a zágrábi kormány azzal számol, hogy csak a nyár közepére fogják elérni az ötven százalékos átoltottságot, a legtöbb szálloda és étterem már fogad vendégeket. Maszkot pedig csak a belterekben kell viselni.

Davor Bozinovic, horvát belügyminiszter elmondta: engedélyezik száz főig a rendezvényeket, a vásárok és a szakkiállítások megrendezését. Meghatározzák, hány négyzetméternek kell jutnia egy főre, valamint kötelező lesz a maszk viselése. Részleteket várhatóan szerdai sajtótájékoztatóján közöl majd a válságstáb.

A Jutarnji List című horvát napilap járványügyi szakemberekre hivatkozva hétfőn arról írt, hogy a maszk viselése kötelező lesz mindaddig, amíg legalább 1,7 millió ember meg nem kapja mindkét oltást.

A határátlépésen is könnyítettek. Bárki aki rendelkezik oltási igazolással, vagy bizonyítani tudja, hogy már átesett a fertőzésen, karantén nélkül utazhat be Horvátországba, ráadásul nem csak Európából, hanem az Egyesült Államokból is.

- Megkezdtük a turisztikai dolgozók beoltását. A legtöbb szállodai és éttermi dolgozó, valamint az apartmanosok sem fognak veszélyt jelenteni a külföldi látogatókra. Számos szűrőállomást is felállítottunk, hogy a hazatérők könnyedén teszteltethessék magukat - magyarázta az opátijai turisztikai testület vezetője, Goran Pavlovic.