Kétszintes betonházat nyomtattak 3D-ben Hollandiában

2021.05.25

Hogyan lehet 3D-ben kinyomtatni egy kétemeletes, 90 négyzetméteres betonházat? A válaszok a belgiumi Wseterlóból érkeznek, a Smart Regions legújabb adásában.

Európa legnagyobb betonnyomtatója egy kétszintes építményt hívott életre. Ezt a nyomtatót használják most egyetemi hallgatók, akik új, fenntartható építészeti megoldásokat keresnek.

"Ezzel a technológiával egy teljes házat tudtunk kinyomtatni. Most tovább akarunk lépni, és újabb ötletek megvalósításához szeretnénk hatékonyan használni ezt a 3D nyomtatót. Projektünkben például meg akarjuk érteni, hogyan tudunk olyan felületeket nyomtatni, amelyek erősebb építészeti struktúrákat hoznak létre, olyanokat, amelyek nagyobb súlyt is képesek megtartani" - mondta Charlotte van Antenaeken, a Thomas More Hogeschool hallgatója.

A fejlesztők szerint a nyomtatott házhoz a szokásosnál 60 százalékkal kevesebb anyag kellett. A projekt költségvetése 1,6 millió euró volt, ennek 40 százalékát az Európai Unió állta. Több hónapnyi előkészület után végül három hét alatt megépült a ház.