Hétfő délután értesítette a magyar kormány az Európai Bizottságot a határok keddi lezárásáról

2020.08.31

Még vizsgálják a részleteit a magyar bejelentésnek a határok lezárásáról - hangzott el az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján Brüsszelben. Az EU testületének álláspontja az, hogy a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen.

Múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, és nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon - mondta újságírói kérdésre Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője.

A bizottság pozíciója világos, a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben, hangsúlyozta a szóvivő.

FRISSÍTÉS

Cikkünk hétfő kora délutáni megjelenése után jelezte Jahnz brüsszeli tudósítónknak, hogy közben megérkezett az értesítés a magyar féltől.

Ne legyen diszkriminatív a szabályozás

Az minden tagállam nemzeti hatáskörébe tartozik, hogy kik léphetnek be a területére, de kötelesek tájékoztatni egymást az intézkedésekről, mondta Vivian Loonela a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás.