Helyreállítási alap: az EU két hónapon belül dönt a magyar tervről

2021.05.14

Két hónapja van az Európai Bizottságnak arra, hogy értékelje azt a dokumentumot, amely a helyreállítási alap magyarországi felhasználásának tervét mutatja be - írja a Magyar Nemzet.

A kormányközeli napilap megerősítette, hogy Magyarország csak azokat a forrásokat hívná le, amelyeket nem kell visszafizetni. Ez az országnak járó mintegy 5900 milliárd forintból több mint 2500 milliárd forint. Az uniós hitelből egyelőre a tagállamok többsége sem kér.

Fő az egészség

Mint arról szerdán beszámoltunk, Ursula von der Leyen bizottsági elnök magyar nyelvű Twitter-üzenetben jelentette be, hogy a bizottság megkapta a magyar kormány helyreállítási tervét. "A magyar reformok a zöld átállás, az egészségügy, a digitális gazdaság, a kohézió és a közigazgatás szakpolitikai területei köré szerveződnek" - írta von der Leyen.

A Magyar Nemzet információja szerint a magyar terv fő eleme az egészségügyi rendszer fejlesztését célozza meg. Erre a források 34,1 százalékát fordítaná a kormány. Szintén kiemelt terület a környezetbarát közlekedés és az oktatási rendszerek fejlesztése. Erre a két területre a keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítaná Magyarország.

Két hónapjuk van

Az uniós testület a következő két hónapban értékeli a benyújtott dokumentumot - írja a lap. Ha ez megtörténik, akkor az Európai Unió Tanácsának négy hét áll a rendelkezésére, hogy a bizottsági javaslatot elfogadja.

Magyarország 2022-es költségvetése rögzíti, hogy a gazdaság újraindítása, a családok segítése és a munkahelyteremtés áll a középpontban - emlékeztet a Magyar Nemzet.