Hazudott a lefejezett tanár diákja, ez indította el a brutális gyilkossághoz vezető folyamatot

2021.03.10

Beismerte, hogy hazudott az a 13 éves francia diáklány, Z. Chnina, akinek az állítása indította el a folyamatot, amely végül történelemtanára brutális meggyilkolásához vezetett. Samuel Patyt tavaly októberben, Párizsban egy szélsőséges iszlamista támadó a nyílt utcán támadta meg, leszúrta, végül lefejezte.

A tanár családjának ügyvédje, Virginie Le Roy szerint a hazugság volt az első csepp a pohárban, amely kiváltotta az eseményeket.

- A bekövetkezett dráma a hazugság következménye. A hazugság indította el a helyi muszlim közösség online kampányát Samuel Paty ellen, ami a gyilkossághoz vezetett - mondta az ügyvéd.

A diáklány eredetileg azt mondta az apjának, aki a közösségi médiában gyűlöletkampányt indított Samuel Paty ellen a lányától hallottak hatására, hogy tanára megkérte a muszlim vallású tanulókat, hagyják el a tantermet, amíg ő a szólásszabadságról és istenkáromlásról szóló órán Charlie Hebdo-karikatúrákat mutat be. A Le Parisien szerint a lány azért sem lehet hiteles, mivel még az óra megtartása előtt egy nappal - sorozatos hiányzások miatt - felfüggesztették, ezért nem járhatott iskolába. A lány megpróbálta úgy beállítani, hogy azért nem volt ott az órán, mert Samuel Paty kiküldte a többi muszlim tanulóval együtt, ahelyett, hogy bevallotta volna: fegyelmi okokból nem lehetett jelen.

Édesapja, Brahim felháborodottan megosztotta a hazugságon alapuló történetet közösségi oldalakon egy videóban, egyben a tanár azonnali eltávolítását követelte az iskolától. A videó gyorsan terjedni kezdett a neten, így jutott el az elkövetőig, akit ez a brutális tett elkövetésére sarkallt.

Z. apja ellen eljárás folyik, terrorista gyilkosságban való bűnrészesség a vád ellene.

A gyilkost a rendőrök lelőtték. Az ügyben illetékes vizsgálóbíró hét ember, köztük két kiskorú ellen emelt vádat terrorista gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt.