Háttal Európának - jelentés az oktatás helyzetéről

2020.01.29

Nem csak a jogállamiságot, hanem az oktatást és a kultúrát is leépíti az Orbán-kormány Magyarországon - ez áll az Oktatói Hálózat "Háttal Európának" című jelentésében, amelyet Budapesten és a brüsszeli Európai Parlamentben is bemutattak.

Az oktatásban és a kultúrában megvalósított centralizáció csökkenti az értelmiség mozgásterét - állítja az egyik szerző. "Az is célja ennek a centralizációs folyamatnak, hogy elbátortalanítsák azokat, akik függetlenül, autonóm módon próbálnak értelmiségiként, művészként működni" - mondta Gács Anna, az ELTE egyetemi oktatója.

A bemutatón részt vevő ellenzéki EP-képviselők szerint a jelentés azt mutatja meg, hogy sérülnek Magyarországon az alapjogok.

"Jelenleg egy magyar állampolgárnak sokszor kevesebb joga és kevesebb lehetősége van, mint bármelyik másik uniós ország polgárának. És ez egy olyan probléma, amit szerintem korrigálni kell" - mondta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

A fideszes Hidvéghi Balázs szerint a jelentés a bevándorláspárti erők újabb támadása Magyarország ellen. A képviselő szerint a konferenciát szervező ellenzékiek gyűlölik saját hazájukat.

"Ők gyűlölik a saját hazájukat, azért, mert Magyarországon többen támogatják a kormánypártokat, többen támogatják a Fideszt, mint őket. És gyűlölik a hazájukat és a magyar kormányt azért, mert mi nemet mondtunk a bevándorlásra és kitartunk ezen álláspontunk mellett. "