Hatalmasat nőtt a számítógépek piaca a járvány miatt

2021.01.13

26 százalékkal több asztali számítógépet és laptopot adtak el a világon 2020 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban. A számítástechnika a világjárvány miatt bevezetett korlátozások egyik nagy nyertesének számít.

Tavaly éves szinten 13 százalék volt a forgalomnövekedés. A 300 millió eladott PC és notebook majdnem negyedét a Lenovo értékesítette. A kínai céget szorosan követi az amerikai HP, az első ötbe a Dell, az Apple és az Acer fért még be.

Az év eleje még nem volt olyan biztató

Az adatokat az IDC hozta nyilvánosságra. Az Euronewsnak a cég elnökhelyettese nyilatkozott:

"2020 első negyedéve volt a mélypont. A világ bezárkózott, és ennek nagy hatása volt az ellátási láncra. Aztán márciustól decemberig azt láttuk, hogy egyre nő a forgalom" - mondta Ryan Reith.

Az Apple tavaly majdnem 30 százalékkal több számítógépet adott el mint egy évvel korábban, és a többi gyártó is javítani tudott az eredményén. Az utolsó negyedévben még nagyobb volt a bővülés, az Apple és az Acer is közel volt az 50 százalékos forgalomnövekedéshez 2019 utolsó három hónapjához képest.

"Egyértelmű, hogy a világjárványnak negatív hatása volt az életünkre, efelől nincs kérdés. Azonban ha részletesebben megnézzük a helyzetet, azt látjuk, hogy a techcégek profitálnak abból, hogy az embereknek otthon kell maradniuk. Júniusban még azt gondoltuk, hogy a fogyasztók kevesebbet költenek majd a sok bizonytalanság miatt, de ennek az ellenkezője történt" - folytatta az IDC elnökhelyettese.

Biden miatt még jobb világ jöhet?

A szektor most abban bízik, hogy Joe Biden beiktatása után enyhülni fog a feszültség az Egyesült Államok és Kína között. A kereskedelmi korlátozások hátrányosan érintik az iparágat.

"Az országoknak szükségük van egymásra a technológiai haladáshoz. Hihetetlen dolgokat hoznak létre mindkét térségben. A vámok miatti feszültség nem mindenkinek jön jól, a fogyasztók és az ágazatban tevékenykedő cégek biztosan nem járnak jól vele" - magyarázta Ryan Reith.

A szektor most a világ egy legnagyobb technológiai szakkiállítására figyel. A járvány miatt online megrendezett CES csütörtökig tart.