Hatalmas tűz pusztít a Dél-afrikai Fokvárosban

2021.04.20

Egy tűzoltó súlyosan megsérült, több történelmi épület megsemmisült a vasárnap óta tartó tűzvészben a dél-afrikai Fokváros nevezetességének számító Tábla-hegyen.

250 tűzoltó küzd folyamatosan a lángokkal.

A tűz nem kímélte az egyetem Jagger könyvtárát sem, ahol eddig körülbelül 3500 darabos történelmi gyűjtemény égett el. Dan Plato a város polgármestere elmondta, hogy tíz tűzoltó autó olt az egyetem területén. Három épület áll lángokban. A legfontosabb a könyvtár mentése, ahol

A tűzgátló ajtó azonnal bezáródott a könyvtárban, ami megakadályozta, hogy a tűz az egész épületben elterjedjen. Több száz egyetemistát evakuáltak. A tűzoltókat helyi idő szerint reggel 9 órakkor riasztoták. A lángok gyorsan terjedtek a szárazság és az alacsony páratartalom miatt.

Leégett az 1796-ban épült Mostert-malom is, ami Dél-Afrika legrégebbi fennmaradt és egyetlen szélmalma volt. A lángok nem kímélték a történelmi épületeket sem.

A mentést három helikopter is segíti. Becslések szerint a tűzoltóknak legalább három napra lesz szükségük a lángok megfékezéséhez.