Hatalmas lángokkal ég Indonézia egyik legnagyobb olajfinomítója

2021.03.29

Majdnem ezer embert kellett evakuálni Indonézia Nyugat-Jáva tartományából a lángokban álló balongani olajfinomító miatt.

A hatóságok egyelőre nem tudják mi okozhatta a tüzet, bár helyiek villámlásokkal kísért heves viharról számoltak be abban az időben, amikor felcsaptak a lángok. 20 ember megsérült, öten súlyosan, tizenöten könnyebben. Őket a regionális kórházban ápolják. Hárman eltűntek. A sérültek a közeli házak lakói, illetve azok, akik épp áthaladtak a falun a tűz keletkezésekor.

Az első lángok hétfőn hajnali 00,45-kor csaptak fel. A Pertamina olajfinomító elnök-vezérigazgatója Nicke Widyawati reggeli sajtónyilatkozatában közölte: leállította az olajfinomító működését, hogy megakadályozzák a tűz terjedését.

Az üzemanyag-ellátás állítólag biztonságos

Nicke ezen felül leszögezte, hogy az ország üzemanyag-ellátása biztosított, amit Mulyono a Pertamina logosztikai és infrastrukturális igazgatója is megerősített.

"A nyilvánosságnak nem kell pánikba esnie, mert az állomány túlcsordul. Az országos benzinkészlet 10,5 millió hordó, ez elegendő a következő 27-28 napra. Tehát nincs probléma, mert az országos napi fogyasztás 62, 5 millió liter. Ma 8,8 millió hordó áll rendelkezésünkre, ez elegendő a következő 20 napra "- mondta Mulyono.