Hatalmas a rejtett munkanélküliség Európában

2020.09.02

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint júliusban 15 millió 184 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből több, mint 12 millióan az euróövezetben. Az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetője azonban arra figyelmeztet, ebben az adatsorban nincs benne az a 45 millió ember, aki átmeneti munkanélkülis segélyen van.

Az unió egészében júliusban 7,9 százalékos volt a munkanélüliség az Eurostat adatai szerint. Ez némileg jobb adat, mint amire az elemzők számítottak. A legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolország jelentette, 15,8 százalékosat és Olaszország, 9,7 százalékosat. A legalacsonyabb munkanélküliségi ráta, 2,7 százalékos Csehországban volt.

Papíron ezek az adatok nem mutatnak rosszul, de igencsak eltorzítják a valóságot - mondta az Euronewsnak az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára, Luca Visentini.

Sok országban ugyanis hamarosan kifutnak az átmeneti munkahelymegtartó programok, így a következő hónapokban drámai emelkedés jöhet a munkanélküliségben.

Grafikon a legfrissebb munkanélküliségi adatokról
Grafikon a legfrissebb munkanélküliségi adatokról

"Van olyan adat, ami nem jelenik meg ebben a jelentésben, mégpedig azoké, akik átmenetileg munkanélküliek és támogatást kapnak az állami szervektől azért, hogy megtartsák a munkahelyüket. A szakszervezeti szövetségünk tagjaitól úgy tudjuk, hogy további 45 millió ember munkanélküli átmenetileg. Most azt a helyzetet kellene elkerülni, hogy miközben az uniós újjáépítési alap forrásaira várunk, ezek az emberek tartósan munkanélkülivé váljanak" - mondta az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetője, Luca Visentini.

A Magyarországra vonatkozó adatokat még nem tette közzé az unió statisztikai hivatala.