Használt ruhába öltöznek a spanyolok a járvány óta

2021.01.04

Jelentősen megnőtt a használtruhák piaca Spanyolországban a járvány alatt. Virginia Sanz is azért szabadít fel helyet a gardróbjában, hogy új ruhákat vehessen...habár nem tökéletesen újakat.

"Veszek és eladok, mert így könnyen és egyszerűen kiüríthetem a gardróbomat, és ez lehetővé teszi számomra, hogy állandóan új dolgokat vehessek. A pénzt, amit az eladással keresek, új ruhákba invesztálom. A ruhák pedig, amelyeket eladok, valaki mást tesznek majd boldoggá, és ez is pozitív érzés számomra."

Az online platformok 17 százalékkal több second hand ruhát árulnak, mint a járvány előtt. Az új trend mögött a gazdasági helyzet és a fenntarthatóság iránti növekvő igény áll.

"Néha túl sok ruhát halmozunk fel, és szégyen, hogy amelyiket nem használjuk, a szemetesben végzi" - vélekedik egy férfi, aki szintén használtruha-vásárló.

A fogyasztók ahelyett, hogy új ruhákat vennének, amelyeket rövid használat után végül kidobnak, inkább olyan megoldásokhoz folyamodnak, mint a bérlés...

"A járvány lehetőséget teremtett az önismeretre" - vélekedik az ECODICTA ruhakölcsönző cég társalapítója, Mercedes García. "Az ember kipróbálhat különböző stílusokat és új dolgokat, színeket, amelyek jobban állnak neki. Amikor ennek vége, új stílussal és új színekkel térhetünk vissza a szabadságba."

"A járvány felgyorsította a szektor trendjeit. A márkák most levásárolható kuponokat adnak a fogyasztóik használt ruháiért cserébe, ezeket náluk költhetik el a kliensek" - magyarázza tudósítónk? Jaime Velazquez. "Ezáltal részt vehetnek az új divatkörforgásban. A fogyasztóknak fontos lett a tisztességes üzletelés és a társadalmi igazságosság."

"Ez egy olyan divat, amely az eredeténél fogan meg újra, a körkörös gazdaság alapelveinek megfelelően" -magyarázza a Navarrai Egyetem divatiskolájának oktatója, Silvia Pérez Bou."Nyilvánvaló trend a ruhák birtoklása helyett azok új formájú használata. Mint például a bérlés, a használtruhák kereskedelme vagy a ruhajavítás. Most nem javítjuk meg a dolgokat, hanem kidobjuk őket. Ezzel pedig a ruházat életének végéhez érkezünk. Ha már az ember újrahasználta vagy újjáalakította... és már nincs mit tenni vele, akkor szelektíven hasznosítja az anyagot, majd a gyártási folyamatban találkozik vele újra."

A legutóbbi felmérések szerint a használtruhák piaca csaknem kétszeresére fog nőni 2029-re. A 2021-ben vásárolt új ruháknak valószínűleg lesz egy második életük is.