Harmincezer vendégmunkás várja, hogy elkezdődhessen a tiroli síszezon

2020.12.23

Kihalt utcák fogadják az érkezőket az egyik leghíresebb osztrák síparadicsomban, Ischglben. A település a koronavírus-járvány egyik első ismert európai gócpontja volt, becslések szerint hatezer síelő vitte innen haza a vírust az év elején. A járvány pedig valószínüleg az idei szezonját is megpecsételte a síközpontnak.

Ischgl márciusban azzal került be a hírekbe, hogy számos mulasztás és rossz döntés miatt járványgóc alakult ki a településen. Az éttermek és bárok még napokig tartottak nyitva azután, hogy megszületettek az első pozitív tesztek. Egy vizsgálóbizottság jelentése szerint a síelést már napokkal korábban le kellett volna állítani, mint ahogy ez végül megtörtént.

A turisták ezután fejvesztve menekültek Ischglből, a dolgozók közül azonban ezt sokan nem tehették meg. Olyanok is akadtak, akik három hétre a járványgócban rekedtek. Az AFP-nek több vendégmunkás is nyilatkozott, név nélkül. Azt mondták, hogy teljesen felelőtlen volt az a féktelen bulizás, ami Ischgl-ben zajlott márciusban, és a botrány kitörése után a tulajdonosok sorsukra hagyták a síközpont dolgozóit.

A világjárvány miatt még rengeteg a bizonytalanság az idei szezon körül, ami nagyon megnehezíti a vendégmunkások életét. Csak a tiroli síközpontokba évente harmincezren érkeznek dolgozni. Ők most nem tudják, hogy idén is számítanak-e rájuk, és ha igen, mikor. Ráadásul a hazájukban sokan nem kapnak kompenzációt a kieső bevételük után.