Harcban az autógyártók a környezetvédőkkel

2021.09.06

Elutasította két környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace és a Deutsche Umwelthilfe követelését a német Daimler autógyártó. A két szervezet azt követelte, hogy a - Mercedes márkát is gyártó - Daimler, valamint a BMW és a Volkswagen tegyen jogi ígéretet arra, hogy 2030-ig befejezik a belsőégésű motoros járművek értékesítését.

A Deutsche Umwelthilfe szóvője, Matthias Walter azt mondta, amellett, hogy az autógyártóknak 2030-ig le kellene állítaniuk az említett autók értékesítését, azt is követelik, hogy a Wintershall Dea üzemanyaggyártó legkésőbb 2026-ig hagyja abba új olaj- és gázmezők fejlesztését.

A Greenpeace ügyvédje, Roda Verheyen a Volkswagenről beszélt. Azt mondta a wolfsburgi cégnek október végéig nyilatkoznia kell arról, hogy teljesíti-e követeléseiket. Amennyiben nem, a Greenpeace pert indít, mert a Volkswagen "fenyegetést jelent" - többek közt - "ügyfeleik életére és egészségére".

A Daimler közleményben úgy reagált, nem látja megalapozottnak a környezetvédő szervezetek követeléseit, illetve amennyiben perre kerül sor, minden törvényes eszközt bevet, hogy megvédje magát. A cég közölte azt is, elkötelezett a 2015-ös párizsi klímaegyezmény mellett, és célja, hogy a teljes járműparkja klímasemleges legyen 2039-re - több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy az Európai Unió jelenlegi szabályai azt megkövetelik.