Hamarosan jöhet a magyar koronavírus-elleni vakcina Orbán Viktor szerint

2021.10.15

Mindenkit oltásra buzdít Orbán Viktor miniszterelnök, miután véleménye szerint Magyarország sem ússza meg a negyedik hullámot. Ő maga a hét végén kapja a 3. oltást és arról is beszélt, hogy nemsokára saját fejlesztésű oltóanyaggal állhat elő Magyarország.

"A harmadik oltás felér egy életbiztosítással" - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, ő két kínai oltás után hétvégén kapja meg a harmadik dózist. A miniszterelnök szerint "a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, kelet felől mindenképpen, riasztó a helyzet Romániában, ahol megteltek a kórházak".

A delta-variáns agresszívebb az eddigieknél, és abból kell kiindulni, hogy ez a veszély sokkal nagyobb, mint ami eddig volt, mondta a kormányfő, aki hozzátette: segítünk a románoknak, eddig lélegeztetőgépet szállítottunk nekik, de most két, a határhoz közeli magyarországi kórházban 50 román koronavírus-fertőzöttet ápolnak.

Magyarországon 59, Romániában 29 százalék az átoltottság.

Az oltás működik, a beoltottak között a megbetegedések aránya 1 százalék alatt van itthon. "Ha az oltás működik, az ország is működik" - mondta, majd hozzátette: még nem érte el a negyedik hullám azokat a számokat, mint a többi országban.

Lesz magyar vakcina

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy ami fontos neki igazán, az a magyar vakcina.

A készülő magyar oltóanyaggyárról, amely elvileg Szputnyikot fog gyártani, Orbán azt mondta, Szijjártó Péter feladata, hogy mire a gyár elkészül, addigra a teljes kapacitást nemzetközi megrendelésekkel fedje le. Azt is mondta, szeretné, ha a gyár magyar vakcinát gyártana, mert a magyarok is próbálnak fejleszteni vakcinát, mint fogalmazott, "nem is állnak rosszul vele, egy bizonyos szintig már eljutottak", és az legalább olyan jó lesz, mint másoké, lehet, hogy jobb is.

"Nem szeretem előre elkiabálni a mérkőzés végeredményét. A 67. percben nem szeretem kijelenteni, hogy ez maradjon a végeredmény. Bizonyos szakaszig eljutottunk, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk. Ez legalább annyira jó lesz, mint a többi, kezd összeállni, jó irányba halad" - fogalmazott.