Hajnali fél háromkor szüneteltették a szavazatszámlálást az előválasztáson

2021.09.30

Nem született meg az ellenzéki előválasztás eredménye szerdán, csütörtök hajnali fél háromkor szünetet rendeltek el a szavazatszámlálásban, amely reggel 9-kor folytatódik. Az első nap ötven körzet adatait dolgozták fel, ez alapján a miniszterelnökök versenyében Dobrev Klára vezetett 102 000 szavazattal, őt Karácsony Gergely (88 700), majd Márki-Zay Péter (64 200) követte.

A képviselőjelöltek versenyében az eddig lezárt 50 választókerületben a legtöbb képviselőjelöltje (17) a DK-nak lehet, őket követi a Jobbik (11) és a Momentum (9), majd a Párbeszéd (5), MSZP (4) és az LMP (4).

A szavazatokat önkéntes civilek számolják, a vártnál hosszabb időbe telik - ezért az Országos Előválasztási Bizottság csak csütörtök délelőttre ígéri a végeredmény kihirdetését.

Kedd este ért véget az előválasztás első fordulója, több mint 630 ezren szavaztak, hogy a 2022-es országgyűlési választáson kik legyenek a 106 választókerületben a közös ellenzéki jelöltek, illetve hogy az ellenzék részéről ki legyen Orbán Viktor kihívója.

Öt miniszterelnök-jelölt gyűjtött kellő számú ajánlást, hogy indulhasson az első fordulón - amennyiben egyikük sem szerez abszolút többséget, októberben második fordulót tartanak, amelyre hárman juthatnak tovább.