Hagyományokat megszakítva távozott a Trump-házaspár a Fehér Házból

2021.01.21

Mivel Joe Biden beiktatásán nem vett részt, Donald Trump elnöksége utolsó óráiban a Fehér Házból feleségével együtt a közeli Andrews támaszpontra repült. Itt beszédet tartott támogatói előtt. Trump az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vett részt utódja beiktatásán. Alelnöke, Mike Pence azonban megjelent a ceremónián.

Donald és Melania Trump   -   Szerzői jogok  Manuel Balce Ceneta/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Donald és Melania Trump - Szerzői jogok Manuel Balce Ceneta/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Mindig harcolni fogok értetek. Figyelni fogok"- mondta a távozó elnök. "Az ország jövője még sosem volt ígéretesebb. Sok szerencsét és sok sikert kívánok az új adminisztrációnak. Úgy vélem, nagy sikerük lesz. Az alapokat leraktuk, így minden lehetőség adott, hogy látványos dolgokat hajtsanak végre. Ugyanis olyan helyzetbe hoztuk, amilyen még sosem volt, annak ellenére, hogy több mint száz éve, 1917 óta nem pusztított ilyen pestis. Ennek ellenére egészen rendkívüli dolgokat értünk el. Ezt nem tudtam volna megtenni nélkületek. Búcsúzom, szeretünk titeket, valamilyen formában visszatérünk."

A Trump-házaspár megszakította a hatalomátadással kapcsolatos hagyományok többségét: Melania nem vezette körbe Jill Bident a Fehér Házban, és a beiktatás napján sem fogadták a Biden-házaspárt a lépcsőn. Ugyanakkor Trump a tradíciónak megfelelően levelet hagyott utódjának, és felesége is írt üdvözlőlapot a leendő first ladynek.