Gzadaságilag is profitál a környezetvédelemből egy lett vegyipari cég

2020.01.15

Lettországba invitáljuk nézőinket, hogy megmutassuk, miként profitál egy cég a környezetbarát stratégiából. Az ország legnagyobb háztartási és kozmetikai vegyi üzeme EU-támogatással fejleszt környezetbarát termékeket.

A Spodriba az egyik legnagyobb háztartási vegyipari cég Lettországban. A Dobelében működő vállalat nem csak a technológiát tette zölddé, hanem arra is figyel, hogy a házi használatra szánt termékek egészségesebb otthonokat eredményezzenek. 2012 óta több környezetbarát terméket fejlesztettek ki, ilyen a Seal elnevezésű sorozat.

Az AJSC Spodriba igazgatója, Baiba Megre: "Természetesen ez a cég saját döntése volt, ami nagyon jól illeszkedik társaságunk értékrendjéhez és filozófiájához. Cégünk számára fontos gyerekeink jövője. Ráadásul az észak-európai piacon ez a trend, így üzletileg is megéri ennek részesévé válni."

A vállalat szerint kifizetődő a zöld stratégia. Természetbarát termékeik a teljes kínálatuk negyedét teszik ki. Hogy ezt bővítsék, új fejlesztésekbe fogtak.

Baiba Megre: "A kutatás-fejlesztés nagyon fontos számunkra, mert egy-egy új, környezetbarát termék új exportlehetőségeket jelent, így új piacok nyílhatnak meg a cég számára. Az innováció így nem csak a bolygó, hanem a cég jövője számára is előnyös, versenyképesebbek leszünk a piacon."

A termékfejlesztéshez új eszközöket szerzett be a Spodriba a Life Fit for REACH nevű projekt keretében. Az európai szigorú szabályozást így könnyebb betartani a balti térségben is.

A Balti Környezeti Fórum segíti ennek a projektnek a lebonyolítását. Agnese Meija-Toropova, koordinátor: "Sokféle módon igyekszünk a cégeket segíteni, a tanácsadástól a kisebb pénzügyi segélyekig. Több mint ötven cégnél támogattuk a tisztítási technológiák fejlesztését. Ezek balti államokban működő vállalatok, minden esetben eredményes volt a zöld fejlesztés."

A Life Fit for REACH nevű projekt csak egy az EU kezdeményezései közül, amik a természetkímélő vegyi anyagok gyártását támogatják. A jelenlegi szabályozás az emberi egészség és a környezet védelmére összpontosít a késztermékek összetételét illetően, de ugyanilyen fontos a gyártási technológia is.