Gyűjtőpert indítanak a Volkswagen ellen több európai országból a dízelbotrány miatt

2019.11.29

Négy évvel a Volkswagen dízelbotrány kirobbanása után sem kaptak még kártérítést azok az európai fogyasztók, akiket megtévesztett a német óriáscég.

Most egy holland szervezet indít gyűjtőpert az autógyártó ellen.

"Európai szintű jogi eljárást, pert kezdünk mind egyes tagállamban a Volkswagen ellen, hogy kártérítéshez juttassuk a 8,5 millió autótulajdonost" mondta Geert Lenssens ügyvéd.

2015-ben derült ki, hogy a Volkswagen egyes modelljei a labortesztek alatt az előírtnál és a bevallottnál magasabb károsanyag-kibocsájtást produkáltak, ennek érdekében pedig meghamisították a jegyzőkönyveket.

Az ügy miatt Ausztráliában és Amerikában több milliárd eurós kártérítést fizetett a cég.

                                                                                                                                                                                                          Hirdetés

A jogászok az autókhoz tartozó megfelelési nyilatkozatokra alapozzák a kereseteket.

"Az autókhoz adott megfelelési nyilatkozat nem tükrözte a valóságot, így érvénytelen volt. A járművet nem lehet volna eladni, nem lehet volna biztosítást kötni rájuk, az úton sem lehettek volna. Szerintünk az ilyen autókat vissza kellene vásárolniuk és vissza kellene téríteniük az árát" - mondta egy másik ügyvéd, Laurent Arnauts.

Az alapítványt a holland fogyasztóvédelem finanszírozza, így a gyűjtőperhez csatlakozó autósoknak ez nem kerül pénzbe.

"Hollandiában már elindítottuk az eljárást, most Belgium következik, majd a többi tagállam. Optimista vagyok, hiszen ez nem csak a fogyasztókat segíti abban, hogy kártérítést kapjanak, hanem azt is, hogy a Volkswagen szembenézzen a múltjával és továbblépjen" - mondta Maria Jose Azar-Baud.