Gyorsan nő a lélegeztetőgépen ápolt betegek száma Magyarországon

2020.10.12

Az elmúlt 24 órában 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 38 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon - derül ki a kormány tájékoztató oldalán hétfő reggel közölt adatokból.

Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett. 46 százalékuk budapesti.

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó a járványügyi bevetési egység gyakorlatán   -   Szerzői jogok  MTI/Balogh Zoltán
Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó a járványügyi bevetési egység gyakorlatán - Szerzői jogok MTI/Balogh Zoltán

Eddig 11 037-en gyógyultak meg, 32 százalékuk budapesti. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő, egyharmaduk fővárosi.

Jelenleg 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán: a járvány felfutása várható

A járvány felfutása jellemezte az elmúlt két hetet, és várhatóan ez jellemzi majd a következő heteket is a nemzetközi trendekhez illeszkedve - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a koronavírus-járvány elleni védekezést irányító akciócsoportok üléseit követően videoüzenetben.

Október végéig tartó előrejelzéseket hallgattak meg, amelyek szerint rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, az átvezénylés pedig folytatódik. Eddig 106 orvost és 170 ápolót vezényeltek át.

A héten tárgyalnak a háziorvosokra vonatkozó új szabályok megalkotásáról, jelentette be a magyar kormányfő. Az iskolai őszi szünetet a szokott rendben, október 23-31. között tartják.