Gyalog az alpokon át

2021.02.28

Egyre nehezebb átlépni az Európán belüli határokat a járvány miatt, ennek ellenére sok Balkánról érkező menedékkérő az Alpokon át próbál eljutni Olaszországból Franciaországba.

Többen éjszaka teszik meg az utat, hogy elkerüljék a hószánokkal járőröző francia csendőröket, mert akit a határ közelében kapnak el, azt pár órán belül kitoloncolják.

- Afganisztánból Iránba. Iránból Törökországba. Törökországból Görögországba. Görögországból Albániába. Albániából Montenegróba. Montenegróból Boszniába. Boszniából Horvátországba. Horvátországból Szlovéniába. Végül Olaszország jött - mondja Hotak, a 23 éves afgán menekült.

Michele Belmondo, az olasz Vöröskereszt önkéntese szerint korábban főként afrikai migránsok jöttek erre, míg ma inkább iraki, iráni és afgán családok.

- Tavaly óta sokat változott az ezen a területen áthaladó csoportok összetétele. Egyre több a család, akik gyakran gyerekekkel próbálnak átkelni. Ők többnyire a balkáni útvonalon érkeznek, így jellemzően afganisztáni, iráni, iraki nemzetiségűek.Gyakran fordulnak elő balesetek, lavinák, de legalább ekkora veszélyt jelent a kihűlés is. Ha az ember nincs megfelelően felszerelve a hideg ellen védő ruházattal, akkor halálos lehet egy éjszakát eltölteni a mínusz húsz fokos hidegben.

Mintegy 5000 migránssal lépett kapcsolatba a Vöröskereszt Claviere-ben 2017, közülük 1500-zal október óta - állítja Michele, aki a hegyekben járőrözve figyelmeztet a veszélyre, takarókkal segít, és ha kell, életet ment.