Gulyás: két lépcsőben, márciusban tervezik a nyitást

2021.02.05

A jelenlegi tervek szerint ha lesz nyitás Magyarországon, akkor az két lépcsőben fog bekövetkezni: március 1-jén és húsvét szombaton - mondta el a pénteki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás szerint egy nap alatt 512 ezer embert tudnak beoltatni, a cél, hogy március 15-ig a regisztrált időseket beoltsák.

Mint mondta, a 2. hullám egyértelműen lefelé futóban volt a múlt hét végéig, ám most stagnálás tapasztalható.

"Ennek a stagnálásnak az egyik oka az, hogy a vírusmutáció, amely ellen a már ismert oltóanyagok egyébként hatékonyak, gyorsabban terjed, és a gyorsabb terjedés miatt úgy tűnik, hogy Magyarországon is egy stagnálás következett be" - fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy február 15-én indul nemzetközi konzultáció az újranyitásról. Hozzátette, a kormány 5 millió vakcinára szerződött Kínával, ebből februárban 250 ezer emberre elég adag jön.

Csehországban nem jó a koronavírus-járvány alakulása, mert kevesen csináltatnak tesztet, holott az országban december közepe óta ingyenesek az antigéntesztek, és jelenleg minden állampolgár már háromnaponta vizsgáltathatja meg magát.

A prágai kormány hétfőn tűzi napirendre azt az elgondolást, miszerint a pozitív teszteredményt produkálók a jövőben napi 250 vagy 500 koronás állami támogatást kapnának a karantén idejére, és emelkedne a betegeknek nyújtott segélyek nagysága is.

Lengyelországban eközben enyhítenek február közepétől: fele kapacitással, de újra megnyitnak a a szállodák, a mozik és a színházak.

"A mostani enyhítésnek megvannak a feltételei. Mindannyiunknak tisztában kell lennünk azzal, hogy rizikót vállalunk" - fogalmazott Mateusz Moraviecki, hozzátéve, február 12-étől két héten át figyelik a járványhelyzet alakulását, és annak függvényében döntenek a további nyitásról vagy az esetleges szigorításról.