Gulyás Gergely szerint Brüsszel ma "az illiberalizmus fővárosa"

2021.09.27

Brüsszel szorongatni akarja Közép-Európát, de a hurok körülötte is feszül, ezért komolyan át kell gondolnia térségünkhöz való viszonyát - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sieci lengyel konzervatív hetilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

Gulyás Gergely rámutatott: az európai uniós szervek főként Lengyelországot és Magyarországot támadják, de az utóbbi időben Szlovéniát és Ausztriát is.

A brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot                                                                            mondta el, hozzáfűzve: ebben az értelemben Brüsszel ma "az illiberalizmus fővárosa".

Az Európai Bizottság "elméletileg a szerződések őre", a gyakorlatban viszont "korábban nem tapasztalt mértéket ér el a beavatkozás Magyarország belügyeibe" - állította Gulyás Gergely, aki szerint Brüsszel nem veszi tudomásul, hogy "Európának ez a része más, mint a nyugati országok", és "inkább kockáztatja az egész Európai Unió stabilitását, minthogy rugalmas legyen".

A magyar miniszter legutóbb azért bírálta a Bizottságot, illetve elnökét, amiért szerinte nem kínált megoldást arra vonatkozóan, "miként állítsuk meg Európa visszaszorulását a világban."

Két héttel ezelőtti beszédében Ursula von der Leyen szerinte ahelyett, hogy Európa határainak megvédését tűzte volna ki célul, "a migráció megállítása helyett bevándorlásbarát politikát folytat." Ráadásul úgy vélte, a bizottság túllépi a hatáskörét, amikor "beavatkozik a tagállamok gyermek- és családvédelmi szabályozásába."