Gondot okoz a havazás Európa egyes területein

2023.01.24

Európa számos országában gondot okoz a normál helyzetben ilyenkor szokásos, most azonban kissé váratlanul beköszöntő téli időjárás.

Az elmúlt öt év leghevesebb havazását jegyezték fel szakemberek a Spanyolországhoz tartozó Mallorcán hétfőn. A leghidegebb hőmérsékletet a hajnali órákban mérték a Tramuntana-hegységben, amikor mínusz 2,4 Celsius-fok volt. A helyi meteorológiai szolgálat szerint szerdán akár 10 centiméternyi hó is eshet. Nem csak a hegyekben lehet havazás, de a tengerszinthez közelebbi magasságban lévő területeken is.

Olaszország több régiójában riasztást adtak ki fagyos időjárás, heves havazások és erős szél miatt. Marche régióban és Emilia Romagna egyes részein narancssárga fokozat van érvényben, ami azt jelenti, hogy az időjárás veszélyes az emberekre és a magántulajdonra.

Nem lehetett közlekedni Szlovénia egyik kulcsfontosságú autópályáján. A járműforgalmat nagy mennyiségű hó akadályozta. Az ország egyes részei átmenetileg áram nélkül maradtak. Horvátországban az Adriai-tenger partján és a hegyekben is közlekedési gondokat okozott a havazás és az erős szél. A rossz időjárás miatt jó néhány sziget el volt vágva a szárazföldtől.

Az ausztriai Karintiában utakat zártak le, iskolákat zártak be és áramkimaradások voltak erős havazás miatt. Körülbelül ötezer háztartás maradt egy időre áram nélkül. A tűzoltóságot rövid idő alatt 250 helyre hívták ki. Fokozott a lavinaveszély.