Giuseppe Contét hallgatja meg a bíróság a feltartóztatott menekülők ügyében

2021.01.28

A lemondott olasz miniszterelnököt, Giuseppe Contét hallgatják meg csütörtökön a Gregoretti olasz katonai hajót érintő előzetes bírósági eljárásban, ami a volt belügyminiszter, Matteo Salvini ellen indult, mert nem engedett kikötni egy menekülőkkel zsúfolt hajót 2019 nyarán.

Matteo Salvini szerdán abszurdnak nevezte, hogy a kormányválság kellős közepén, az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben Olaszország ezzel "töltse az időt és a pénzt".
Giuseppe Conte néhány nappal ezelőtt (illusztráció)   -   Szerzői jogok  fotó: Yara Nardi/AP
Giuseppe Conte néhány nappal ezelőtt (illusztráció) - Szerzői jogok fotó: Yara Nardi/AP

Contét tanúként hallgatják meg

Az október 3-án kezdődött előzetes eljárás első ülésén a bíró az első és a második Conte-kormány minisztereinek meghallgatását rendelte el.

Conte a római kormánypalotában válaszol a vizsgálóbíró, Nunzio Sarpietro kérdéseire. Az eredetileg a szicíliai Catania bíróságán zajló eljárás "kihelyezett" üléséről van szó. Salvini bejelentette, hogy jelen lesz Conte meghallgatásán.

Öt napig vesztegelt a zsúfolt hajó

A Cataniában zajló eljárás a Gregoretti katonai hajót érinti, amely 2019 július végén öt napig várakozott, mielőtt a fedélzetén lévő 131 menekülővel kiköthetett.

Salvinivel szemben többek között az érkezők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak eljárást.

Salvini: abszurd az eljárás

Salvini védői szerint a volt belügyminiszter a kormánnyal egyeztetve tagadta meg az emberek azonnali partra szállását arra várva, hogy Róma garanciákat kapjon az Európai Uniótól a csoport tagjainak szétosztására.

Matteo Salvini szerdán abszurdnak nevezte, hogy a kormányválság kellős közepén, az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben Olaszország ezzel "töltse az időt és a pénzt".


Per az Open Arms ügyében is

A volt belügyminiszterrel szemben a szicíliai Palermo bíróságán is előzetes eljárás indult a spanyol civilhajó, az Open Arms ügyében, amely 2019 augusztusában csaknem húsz napig nem kapott kikötési engedélyt.

Olaszországba tavaly több mint 34 ezer ember érkezett a 2019-ben regisztrált több mint 11 ezerhez képest. Idén január elsejétől 870-en érkeztek, pontosan ugyanannyian, mint a tavalyi év első hónapjában.

Az eljárásban a következő ülést februárra tűzték ki.