George Floyd-per: a rendőrfőnök Chauvin ellen vallott

2021.04.06

Szokatlan módon, korábbi beosztottja ellen vallott a minneapolisi rendőrfőnök, a George Floyd meggyilkolásával vádolt Derek Chauvin bírósági tárgyalásának 6. napján.

A 10 hónappal ezelőtti, brutális rendőri fellépés lángba borította az Egyesült Államokat, és elindította a Black Lives Matter világméretű mozgalmat.

A tanúként beidézett Medaria Arradondo kedden kijelentette, "Chauvin a rendőri intézkedés közben, a fekete férfivel szemben megsértette az előírásokat." Az erőszak megfékezése céljából alkalmazzuk a kéz hát mögötti megbilincselését. De ami ebben az esetben, ez után történt, az semmilyen formában nem része képzésünknek. Természetesen nem része etikánknak, értékeinknek sem" - vallott a rendőrfőnök.

A védelem azt állítja, kábítószer-túladagolás végzett George Flyddal. Miközben a helyszínre kiérkező mentőtiszt vallomása szerint a férfi már halott volt, nem sikerült őt újraéleszteni. Halálát pedig fulladás okozta.

Amennyiben Chauvint - aki tagadja a szándékos emberölés vádját - bűnösnek mondja ki a bíróság, akár 40 éves börtönbüntetésre is ítélhetik.