Fűti a gazdaságot az adócsökkentés

2020.01.03

A gazdasági növekedés hátterében az adócsökkentés áll, és a közterhek idén tovább mérséklődnek - fogalmazott Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára egy tegnapi sajtótájékoztatón. Az adócsökkentések ellenére tavaly november végéig 1300 milliárd forinttal több folyt be az öt legnagyobb adóból, mint az előző évben; az erős gazdaság, a bővülő foglalkoztatás és a növekvő bérek egyre nagyobb bevételt jelentenek a költségvetésnek, ami további adócsökkentést tesz lehetővé - fejtette ki az államtitkár a távirati iroda összefoglalója szerint. Az adócsökkentés fenntartható és kifizetődő, a költségvetés stabil és kiszámítható lábakon áll - tette hozzá.

Izer Norbert kiemelte: a társasági adó kilencszázalékos mértéke a leg­alacsonyabb az Európai Unióban, a 15 százalékos személyi jövedelemadó a harmadik legalacsonyabb, a szociális hozzájárulási adó pedig a 2016-os 27 százalékról 17,5 százalékra csökkent 2019 júliusában. A tervek szerint idén újabb két százalékponttal csökkentik a szociális hozzájárulási adót, júliustól vagy októbertől.
Felidézte, hogy a kormány a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet biztosít idén január 1-jétől, az intézkedés mintegy negyvenezer asszonyt érint, a családoknál így évi húszmilliárd forint marad. Hozzátette, hogy az elmúlt tíz év alatt az adókedvezmények összesen 2600 milliárd forintot hagytak a családoknál.

Idén július 1. után már minden dolgozó nyugdíjas bérét csak a 15 százalékos szja terheli, most ez csak a munkajogviszonyban álló nyugdíjasokra érvényes. Izer Norbert példaként említette, hogy bruttó százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forintos megtakarítással lehet számolni. A járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.
Minden foglalkoztatót érint a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése 2019. július 1-jétől, ezzel másfél év alatt 450 milliárd forint marad a gazdasági szereplőknél. Az adó mértéke 2016 és 2019 között harmadával csökkent, ami 2600 milliárd forint többletet jelentett a magyar cégeknek, ebből finanszírozhatták a béremeléseket, anélkül, hogy versenyképességük csökkent volna - fejtette ki az államtitkár.

Izer Norbert ismertette azt is, hogy 2017-2018 között Magyarországon 48,3 százalékról 45 százalékra csökkent az adóék (a nettó kereset és a teljes bérköltség aránya), ami messze a legjobb eredmény az OECD-országok között. Tavaly júliusban, a szociális hozzájárulási adó csökkentésével az adóék tovább mérséklődött 44,1 százalékra, a cél negyven százalék alá csökkentése. A kisvállalati adó (kiva) mértéke ­13-ról 12 százalékra, a szálláshelyek általános forgalmi adója 18-ról öt százalékra csökkent január 1-jétől - idézte fel az államtitkár, kiemelve az adómérséklések tőkevonzó képességét is. Elmondása szerint Magyarország a világ tíz legjobb befektetési célországa között van. A hazai beruházásösztönzési rendszeren keresztül tavaly október végéig 62 nagy beruházásról kötöttek megállapodást, ami mintegy 9700 új munkahelyet jelent.