Fülöp Attila: mintegy százmillió forintra lehet pályázni fogyatékos gyermekek otthoni ellátásának segítésére

2021.02.25

Mintegy százmillió forintos keretösszegre lehet pályázni fogyatékos gyermeket nevelő családok otthonában nyújtott időszakos segítő szolgáltatásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

(Forrás:MTI)
(Forrás:MTI)

Fülöp Attila hangsúlyozta: az ilyen "fecske" szolgáltatást végzők otthonaikban tehermentesítik a családokat, vigyáznak a fogyatékkal élő gyermekekre, gondozzák és ápolják őket, amíg a szülők dolgoznak, ügyeiket intézik vagy pihennek.
Az államtitkár közölte: a kormány 2020-ban is ugyanekkora keretösszeget fordított erre a 14 év alatti fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok által igénybe vehető szolgáltatásra. Hozzátette: a fővárosban és tizenegy megyében működik ilyen "fecske" szolgáltatás.
A Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján közzétett pályázatra azok jelentkezését várják, akik eddig is, tavaly is segítették a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat - emelte ki.
Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke elmondta: a sajtótájékoztatónak helyet adó Szivárványország Napközi Otthonban 12 súlyos, halmozottan fogyatékos ember nappali ellátásáról gondoskodnak, de Budapesten és több megyében "fecske" szolgálattal is segítik azokat a családokat, akik súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekeiket otthonukban nevelik.
Megjegyezte: ez nagy segítséget jelent a családoknak, még akkor is, ha csak pár órára veszik igénybe a rugalmas szolgáltatást.