Fulladás okozta a magyar rendszámú kisbuszban talált bevándorlók halálát

2021.10.21

Két szíriai állampolgár vesztette életét abban a magyar rendszámú kisbuszban, melyet az osztrák-magyar határnál, egy bekötőúton igazoltattak a rendőrök Siegendorfnál (magyar nevén Cinfalvánál). Az előzetes boncolási eredmény szerint a 33-37 év közötti szírek halálát fulladás okozta.

A rendőrség eddig nem feltételezte a fulladásos halált, mert a kisbuszban lévő többi bevándorló viszonylag jó állapotban volt. Az eisenstadti (kismartoni) ügyészség egyik szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy az elhunytak családjait diplomáciai úton értesítik a történtekről. A kisbuszban 29-en utaztak, 27-en túlélték az utat, ők menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában.

A sárga Renault kisbuszt kedden tartóztatták fel az osztrák katonák, a sofőr elmenekült a helyszínről, és még mindig keresik a hatóságok.

A történtek kísértetiesen hasonlítanak a 2015-ös burgenlandi esetre, amikor 71 halott menekültet találtak egy hűtőkocsiban. Az ottani embercsempészeket életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A büntetőeljárás Magyarországon zajlott, miután a hűtőkocsiba zárt emberek valószínűsíthetően magyar területen vesztették életüket.