Franciaország: egy nemzet búcsúzott a meggyilkolt tanártól

2020.10.22

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozta a francia állam a 47 éves történelemtanárnak, akit múlt hét pénteken gyilkolt meg egy 18 éves csecsen származású terrorista.

Samuel Paty 47 éves volt. Hivatásában három alapelvhez maradt hű mindvégig. Megtanítani a diákokat gondolkodni, véleményt formálni és autonómnak maradni. "A kezedben tartod a gyerekek intelligenciáját és lelkét; te felelsz az országért" - mondta egy barát, amihez csatlakozott Franciaország elnöke is.

" Samuel Paty múlt pénteken köztársaságunk jelképévé vált. Az akaraté, hogy legyőzzük a terrorizmust, hogy visszaszorítsuk az iszlamistákat, és, hogy úgy éljünk a hazánkban, mint szabad polgárok közössége. Nem fogunk lemondani sem a karikatúrákról, sem a rajzokról, még akkor sem, ha mások meghátrálnak, mert professzor úr, Franciaországban a fények soha nem halványulnak el" - mondta Emmanuel Macron

Egy perces néma felállással emlékeztek rá, mielőtt a Nemzeti Gárda vonós zenekara eljátszotta a francia nemzeti himnuszt.

Samuel Paty gyilkosa szeptember óta kereste az áldozatot dzsihadista merénylettervéhez. Twitter fiókjában többször utalt arra, hogy valakit le akar fejezni. A merénylő Abdoullakh Anzorov a francia tanáron kívül még három olyan ember címét is megszerezte, akik szerinte megsértették a prófétát.

Hét ember ellen javasol vádemelést a terrorelhárítási ügyész, köztük van két kiskorú is, akiket azzal vádolnak, hogy pénzért mutatták meg a gyilkosnak a kiszemelt áldozatot.