Francia Greenpeace-aktivisták félig zöldre mázoltak egy Boeinget

2021.03.06

Félig zöldre festett egy Boeing utasszállító repülőgépet a Greenpeace kilenc aktivistája a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. A környezetvédők akciójukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a kormányok és vállalatok a klímaváltozás elleni elégtelen lépéseiket az indokoltnál jobb színben tüntetik fel. A francia kormány egy klímavédelmi törvényt készít elő, amely a környezetvédelmi aktivisták szerint elégtelen intézkedéseket tartalmaz például a légi forgalom csökkentése terén is.

- Tudjuk, hogy a légi szállítási szektorban a helyzet nagyon bonyolult, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a kormányok és a nagyvállalatok menedzsmentjének a felelőssége - mondta a francia Greenpecae közlekedési kampányának vezetője, Sarah Fayolle. - A koronavírus-válság során a légijármű-gyártók és a légitársaságok több milliárd eurónyi közpénzt kaptak bármiféle szociális vagy környezetvédelmi ellentételezés vállalása nélkül, de a támogatások nem akadályozták meg őket abban, hogy elbocsássák a dolgozóikat.

Az aktivistákat a reptéri csendőrség távolította el a repülőről.

Az akció ellen tiltakozott és panaszt tett az Air France és a pilóták szakszervezete (SNPL), a francia közlekedési miniszter pedig büntetőeljárást helyezett kilátásba.