Fontosak vagyunk! Ezzel a jelszóval demonstráltak a francia vendéglátósok

2020.12.08

A bárok, klubok és szórakozóhelyek még zárva lesznek minimum január 20-áig Franciaországban, de az is lehet, hogy tovább. Nem tudják másképp hallatnia hangjukat, kiköltöztették a zenét az utcára, hogy így fejezzék ki az elégedetlenségüket a francia kormánnyal szemben.

"Már hosszú ideje nem dolgozunk, és megpróbáljuk megértetni az emberekkel, hogy mindenki fontos" - mondja DJ Buddha

A szektorban dolgozók úgy érzik, hogy igazságtalan és nem mindig indokolható, hogy mit, mikor és meddig korlátoznak a járványügyi intézkedések.

"A bezárások előtt voltam egy étteremben, ahol már alkalmazták a higiéniai előírásokat, és sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam, mint egy áruházban" - meséli Gilles Paris borász.

És persze ott vannak azok is, akik kinyithattak ugyan, de bevételük nincs, hiszen nincsenek turisták, nincsenek vendégek. Ilyenek az ürességtől kongó szállodák.

" Már általában érződik a fásultság, ami mellett ott a félelem, hogy mi van, ha az alkalmazottak is sokkal kevésbé lesznek motiváltak, amikor visszajönnek dolgozni" - teszi hozzá Fabrice Lipinski szállodavezető

"Fontosak vagyunk! Ezt üzenik az éttermek, szállodák és üzletek tulajdonosai a kormánynak, amit azért kritizálnak, mert nem segíti őket, ahogyan nem segítenek a biztosító társaságok sem" - számolt be róla a helyszínről az Euronews lyoni tudósítója, Guillaume Petit

Néhány nem létfontosságú cikkeket árusító üzlet is kinyithatott egy héttel ezelőtt, de ez még nem jelenti azt, hogy látnák a fényt az alagút végén. Anne Delaigle divattervező 1500 eurós kompenzációt kapott, ami messze nem fedezi a veszteségeket.

"Ha több százezer euró felhalmozott készleted van, és nincs jövedelmed, akkor még 10 000 euró sem pótolja a veszteségeket" - jelenti ki Anne Delaigle, divattervező

Vannak, bár nagyon kevesen, akiknek volt járvány kockázati biztosítása. Anne közéjük tartozik, mégsem érzi azt, hogy segített rajta a biztosítás. Ezt bizonyítja, hogy több tucat biztosított perelte be a biztosító társaságokat.

" Nincs szolidaritás. Már kétszer be kellett zárnunk és kik azok, akik nem segítenek? Azok, akiket pont ezért fizetünk. A biztosító társaságok" - szögezi le Anne.

A biztosító szektor saját adatai szerint 3,8 milliárd eurót fordított a gazdaság megsegítésére és a 2021-es befagyasztott hozzájárulásokra, de ez az összeg messze nem fedezi a 2020-as veszteségeket.